Waarom NIS2?

De cyberweerbaarheid in Europa en in Nederland laat te wensen over. Bedrijven als Datto meten dit jaarlijks en ook de EU maakt zich daar zorgen over. Daarom heeft Brussel de NIS2-richtlijn ingesteld, die de netwerk- en informatiebeveiliging moet verbeteren.

Wat is NIS2?

Het draait allemaal om het beschermen van de essentiële infrastructuur. Bij een aanval op digitale systemen kunnen belangrijke voorzieningen worden bedreigd: water, elektriciteit, internet. NIS staat voor Network & Information Security. De eerste versie stamt uit 2016 en was bedoeld voor de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de levering van onder meer stroom, internet en water.

Bij NIS2 wordt dit uitgebreid naar zorgverleners, banken, voedselproducenten én naar MSP’s die hierdoor een zorgplicht en meldplicht krijgen voor hun klanten. NIS2 zal in Nederland – letterlijk vertaald – Netwerk & Informatie Beveiliging 2 gaan heten (NIB2). Net als bij de AVG is er ook een meldplicht voor incidenten, waarop vergelijkbare, flinke boetes staan wanneer bedrijven dit verzuimen.

Een korte introductievideo over NIS2

 

 
Er zijn 7 maatregelen door de Dutch Cyber Security Assembly (DCA)gedefinieerd om de cyberweerbaarheid voor MSP’s en haar klanten te vergroten.
 

Kijk naar alle Secure7 video serie door te klikken op de links hieronder

  1. Inventariseer kwetsbaarheden
  2. Voorkom virussen en malware
  3. Herstel je bedrijfsvoering
  4. Kies veilige instellingen
  5. Voer updates uit
  6. Beperk toegang
  7. Training en educatie